De 8 beste tips om eenvoudig energie te besparen

Inmiddels is de winter in volle gang en kan het af en toe al flink koud worden. Vooral in de koude maanden gebruik je maandelijks flink wat energie, maar gelukkig zijn er een aantal eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Keteldienst zet de beste energie bespaartips op een rij.

Energie bespaartips

Keteldienst zet de beste energie bespaartips op een rij. Zo betaal je ook in de wintermaanden nooit teveel energiekosten!

1. Sluit ramen, deuren en kiertjes!

In de winter houd je natuurlijk de ramen en deuren gesloten om de warmte binnen te houden, maar er zijn misschien wat kiertjes die je over het hoofd ziet. Heb je bijvoorbeeld een brievenbus in je voordeur? Daar kan al veel warme lucht door verloren gaan.  Ook is de garage, hal of bijkeuken van een huis vaak minder goed geïsoleerd, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het kan een flinke klus zijn om deze ruimtes te isoleren, maar je kunt wel eenvoudig tochtborstels onder de deuren plaatsen om de kiertjes dicht te maken. Zo gaat er niet te veel warmte verloren!

2. Isoleer je leidingen

Door je waterleidingen te isoleren met bijvoorbeeld schuimrubberen hoesjes, koelt het warme water dat door deze leidingen loopt minder snel af!

3. Ventileer je woning

Vooral tijdens koude maanden is de lucht buiten erg droog, terwijl de lucht in je huis een stuk vochtiger is. Droge lucht warmt sneller op, waardoor het ventileren van je huis tijdens de wintermaanden juist energiebesparend kan werken. Deze schone buitenlucht is ook nog eens gezond!

4. Gebruik je gordijnen slim

Je kunt de gordijnen gebruiken als een extra laagje isolatie voor je woning. Door ze ‘s avonds te sluiten, creëer je een zone met stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen, waardoor de warmte wordt vastgehouden. Vergeet niet om de gordijnen weer open te gooien op een zonnige dag, om de zon je huis gratis te laten opwarmen.

5. Geef je radiator de ruimte

Een radiator geeft warmte af aan beide kanten. Door reflecterende folie op de muur achter de radiator te plaatsen, wordt de warmte die richting de muur wordt gestraald je huis ingestuurd in plaats van je muren. Ook is het belangrijk om geen banken of stoelen voor een radiator te zetten – die blokkeren de warmte van je verwarming.

6. Trek warme sokken aan

Warme lucht stijgt op, waardoor de vloer in huizen zonder vloerwarming vaak koud is. Als je last hebt van koude voeten, heeft het opdraaien van de verwarming in dergelijke huizen weinig tot geen zin. De beste oplossing: trek sloffen of warme sokken aan.

7. Zet je thermostaat op tijd iets lager

Ga je bijvoorbeeld elke avond rond 11 uur op bed? Laat dan je verwarming rond 10 uur afslaan. De leidingen en radiatoren blijven nog makkelijk een uurtje warm, en het scheelt nogal in je energieverbruik.

8. Isoleer je huis met je tuin

In Nederland is de wind vaak Zuid-West tot West. Buitenmuren die op deze windrichting staan, worden sneller koud door de wind. Je kunt deze muren isoleren met bijvoorbeeld een heg of een hoge plant. Op de lange termijn kan dit je heel wat stookkosten besparen.