Alternatief voor gasgestookte CV-ketel?

In Nederland worden bijna alle woningen door middel van aardgas verwarmd. Dit gaat veranderen! Om de klimaatverwarming terug te dringen moeten we duurzamer onze woningen gaan verwarmen en het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas los laten. Over 10 jaar moet het gebruik van gas een stuk minder zijn. Dat lijkt ver weg maar is dichterbij dan je denkt! Als je nu een nieuwe gasgestookte CV-ketel koopt, zou dat zomaar eens jouw laatste kunnen zijn!

Duurzame warmte in je huis

Duurzaam verwarmen van het huis betekent dat je het huis verwarmt zonder uitstoot van CO2. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van een zonneboiler zijn of je kunt gebruik maken van de warmte die uit de diepere aardlagen komt. De vertrouwde CV-ketel op gas zal langzamerhand vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten.

 

Goede isolatie als basis voor verwarming

Om het lekker warm in huis te krijgen, is een goede basis belangrijk. Deze basis is isolatie en Een huis dat goed is geïsoleerd, heeft in de winter maar weinig warmte nodig om de temperatuur aangenaam te maken! Nieuwere huizen, gebouwd na 2000, hebben al goede isolatie en dubbel glas, oudere woningen zijn ook vaak geïsoleerd maar wel minder dik. De isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt in veel gevallen.

 

Alternatief: een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een HR(Hoog Rendement)-ketel op gas voor extra verwarming als dat nodig is. De warmtepomp doet het meeste werk, de HR-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm water. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht zit en maakt daar warmte van. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gas verbruikt. Dat is milieuvriendelijk:

je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met bijna 50 procent.